♡ ♡ ♡ "What do you wanna do?" "I dun no what do you wanna do?" ♡ ♡ ♡ (。♥‿♥。)

my new SOBRINO!

hyeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!
Hepi nya rase!
wah! makin bertambah lah my sobrino!

Tahu tak apa itu sobrino?
hoho! nak tahu? 
pergi kat google translate!
hehehehe...

before tu ,bersyukur pada-Nya sebab telah memudahkan 
proses persalinan my luv sista!
lebih kurang jam 10 pagi , akhirnya..
lahirlah seorang insan ke dunia yang fana ini..


Welc0me to the World my sobrino!

i wished u gud luck! 
hope u may be successful in facing these challenges!!



 Harith Darwisy





Candid-candid with my SOBRINO







Terima kasih kerana sudi baca. May الله bless you.

www.tips-fb.com

Karangan Perihal diri dan Kerjaya

Perghhhhh! 
lastly, siap jugak esei ni. Mana taknya! 
asyik bertangguh-tangguh! nak daftar tak lama lagi daaaa.. 

Ni haaa! esei untuk UniKL! 

Saya NorSyarmimi Bt Sallehudin juga merupakan anak ke-7 bagi pasangan Sallehudin Bin Hamid dan Siti Haliah Bt Deraman.Saya dilahirkan pada 29 Mac 1993 bertempat di Kampung Kubang Golok,Bachok,Kelantan iaitu dirumah tempat saya dibesarkan.Saya mempunyai 3 orang abang, 3 orang kakak dan seorang adik.Kesemua kakak saya dan 2 orang abang saya telah berkahwin. 

Didikan dan pelajaran amat penting dalam kehidupan seperti mencorakkan kain putih menjadi secantik sutera.Dengan pegangan itulah saya pertama kalinya dihantar ke sekolah tadika KEMAS ketika berusia 4 tahun.Seterusnya bapa menghantar saya ke Sekolah Kebangsaan Kubang Golok bagi melanjutkan pengajian sekolah rendah.Sewaktu Ujian Penilaian Sekolah Rendah saya memperolehi 3A, 2B dan terus melangkah ke Sekolah Menengah Kebangsaan Bachok.Sekali lagi saya berhadapan dengan peperiksaan besar bagi sekolah menengah rendah iaitu PMR dan kali ini saya berjaya mendapat 6A,2B. Saya bersyukur dengan pencapaian itu kerana melepasi target saya.Untuk menambahkan lagi pengalaman hidup saya sebagai seorang pelajar sekolah , saya menyambung lagi pengajian ke Sekolah Menengah Kebangsaan Putrajaya Presint 9(1) bagi tingkatan 4 dan 5.Bertemankan semangat dan perjuangan serta sokongan daripada tenaga pengajar saya berjaya memperolehi keputusan SPM yang baik.

Aktiviti yang lasak menjadi minat saya seperti permainan hoki dan olahraga.Permainan badminton juga menjadi peneman saya dikala lapang selain membaca novel dan melayari internet bagi meningkatkan pengetahuan saya.Saya mempunyai perancangan dalam membina tahap pendidikan yang lebih tinggi.Menjadi seorang yang kreatif serta inovatif  dalam mengimbangi diri dari segi jasmani dan rohani serta berintelektual untuk membina personaliti yang lebih hebat dan berketerampilan.

Dalam aspek kerjaya pula saya melihat kepada ruang yang lebih luas dan ingin mengecapi kerjaya yang profesional dalam sektor awam mahupun swasta.Saya ingin menjadi seorang insan yang berguna dan seorang anak yang cemerlang dalam membina kerjaya sebagai seorang ahli fisioterapi.Kejayaan yang datang itu adalah hasil usaha keras saya itu dan  berkemampuan untuk mengecapinya.








Terima kasih kerana sudi baca. May الله bless you.

www.tips-fb.com

i-City kini lebih MENARIK dan TERTARIK!

Baru-baru ini , aku ada singgah kat i-City tempat yang
femes dengan dunia lampu pelbagai warna uh!
perghhh~ 
i felt shocked when i stopped there!
the place has changed dramatically!

Ini adalah kali ke-4 aku ke situ!
dah banyak berubah der!
terpegun aku di buatnya! pengunjung2 pun ramai gak!
bukan setakat local2 ni je , overseas pun ada!
cayalah! Malaysia dah maju!

Masih aku ingat time tempat tu mula2 bukak dan first time aku ke situ. 
Tempat tu di buka pada tahun 2009 tak silap aku la. First year aku sekolah kat Putrajaya.
Dulu semua free taw! Parking kete free.
Masuk rumah salji or anywhere u wants check in , free! tak payah bayar!!
tapi nak makan tu memang kene bayar la sebab dalam tu 
ada restoran. Agak banyak la jugak restoran kat situ.
Harga makanan tu pun , ehemmm NO KOMEN! 
tepuk dada tanya selera.
Boleh katakan bila pergi time tu , memang beruntung giler lah! 
dapat ambil gambar ,banyakkkkk! nak posing cemana pun tak payah nak malu2! Boleh je!
 sebab time tu kan mane ada orang sangat! tempat baru kan..
  

Tapi sekarang dah berubah! 
nak parking kete RM10 (cuti sekolah) , RM5 (hari biasa)
Pastu , nak masuk Snow House kene bayar gak!
tak silap aku RM5 untuk dewasa , RM3 untuk kanak-kanak.
tempat yang ada menatang dinosour , zebra , tiger dan banyak lagi lah!
tu pun kene bayar gak! harga tak tahu laa sebab tak tengok.
sekarang ada yang terbaru!
SNOW WALK! 
fuhhh! Best je tengok! aku ada masuk dalam tu ,
tapi xde la kat dalam yang ada salji tu..
sebab nak masuk tu kene bayar RM25(dewasa) , RM 20 (kanak-kanak)
harga pun tengok la! agak berbaloi jugak la kalau nak masuk tu.
sebab dia ada sediakan kelengkapan macam orang nak maen salji.
so , agak best la! tak rugi la kalau masuk!.
Hari tu , aku nak la masuk jugak! tapi xde duit laaaaa....
kakak aku pun xnak belanja! kesian giler! sob3!! 


dalam bangunan SNOW WALK

Haaaa, bukan tu aje yang terbaru!
banyak der!!! 
Macam Macam ada! 
Permainan kanak-kanak.
nak naik kuda pun boleh tapi semua tu kene bayar la.

lagi satu , dulu gerai-gerai jual makanan xde..
sekarang dah ada lah! tapi makanan tu macam hot dog , nugget gitu lah!
makanan2 yang merepek gitu! cemana en?
tapi aku agak was2 lah nak beli makanan-makanan tu ,
sebab yang penjual pom, sekali aku tengok 
macam orang cina ,sekali tengok macam indon ,india pun ada.
kekeliruan identiti! hohohoho!
so , kualiti makanan tu pun mesti diragui kan! ?
air pun , nak beli rasa takut gak!
takut diguna diorang air paip! 
perghhh!
alamatnya , tujuh hari tujuh malam lah aku sembelit!

apa-apa pun , kalau nak pergi kat i-City dan nak merasa semua benda yang ada kat dalam tu..
memang kene pakai duit banyak lah! 
ni aku pergi dalam minggu lepas!
so , tak tahu lah pulak nanti banyak yang berubah!
harga-harga pun mungkin naik jugak!
iye la! tempat tu boleh dikategorikan tempat yang ada kelas taw!
sebab idea nak buat benda tu (lampu-lampu LCD pelbagai warna)
 di copy paste macam kat overseas tawwwww!
hohohoo!

so , ENJOYLAH kepada mereka yang baru nak pergi tu..
p/s : bila la , pilak aku boleh pergi. nak tengok perubahan terbaru yang ada kat i-City.


Terima kasih kerana sudi baca. May الله bless you.

www.tips-fb.com

tidak ku sangka engkau begitu

Kata orang , nak kekalkan hubungan dalam berkawan tu
kita kenalah bertolak ansur , memahami dan sewaktu dengannya!
bagi aku benda tu tiada masalah buat aku.
sebab aku memang macam tu!
cehhh!
tapi aku , kalau dalam berkawan ni 
open minded je , kadang2 aku tak kisah dgn hal diorang.
ikut prinsip aku ni  , Just Take it Easy!

Tapi , ada sorang membe aku tu (tak perlu bagi tahu nama sebab nanti mengaibkan dia plak)
urgh! tak tahu la aku nak cakap apa lorh!
seriously!
memang la aku ni jenis Take it Easy!
tapi dia uh buat aku menyampah!

Ingat lagi mula2 aku kenal dia ,
at my first sight , dia tu macam okey je..
xde masalah lah kalau nak berkawan ngan dia..

since , aku kenal ngan dia en ,
rasa macam ada chemistry ouh!
iyer la , apa aku nak tu mesti dia pun nak!
maybe, kitaorng punyer citarase yg same kot!..

Berbalik semula dengan topik yang nak aku luahkan tu, 
memang aku tak sangka perangai dia macam tu!
aku benci ouh dengar bila dia cakap benda2 yg org laen boleh respect  kat dia.
kononnya! 

bila aku ingt2 kan balik apa yang dia ckap kat aku en, 
rasa macm nak tergelak! 

"mak aku selalu cakap aku ni cerewet , iyer la , aku mana ade beli baju2 pasar malam ni .. aku selalu beli baju        
kat shopping mall.. sebab kulit aku alergic dgn barang2 yang xde kualiti! "
VOGUE la kononnya!
HAHAHA! aihhh~ kelakarnya!
tapi , time hari yang ada pasar malam..
d0k ajak aku jerr... beli baju , seluar kat situ jugak!

yang pasal benda2 yang dia perasan2 gitu.. 
aku bleh terima lagi la.. sebab aku ni jenis yang memag ta kisah!
lantak kau lah nak cakap apa! janji tak menyusahkan aku.. 
tapi nak cerita2 semua yang pernah dia cakap kat aku tu takut meleret pulak en!
so , tak payah la!

tapi , ini ada satu benda yang buat aku rasa sangatttttttttttttttttttttttttttt menyampah!!!!
boleh dia heboh kat membe satu kelas , cikgu2 satu sekolah , jiran2 satu bangunan! entah sape lagi lah!
nak tahu apa benda?
boleh dia bagitahu diorang uh!
dia dapat UiTM kos Masscom
pastu , dapat Matrik kat Negeri Sembilan..
kebetulan time tu budak2 lepasan SPM semua sibuk dengan 
result UPU, pastu result kemasukan ke MATRIK!
dia dengan bangganya cakap dapat tu semua!
tapi boleh plak dia cakap "bapak aku tak kasi la pergi UiTM tu sebab kos yg aku dapat tu sosial la.Matrik pun sama.pembelajaran dia agak susah" tulah ayat dia bila budak2 ni tanya "ko pergi la kat sane nanti?"

apa yang aku cakap ni bukan jeles! tapi aku rasa macam tak percaya taw!
iyer la, aku rasa result dia dengan aku lebih kurang sama je!
tapi dia ada ckap dapat A+ , sedangkan aku ni A je.. apa yang dia cakap uh! aku tak percaya!
 langsung tak! selagi aku tak tengok! 
memang aku takkan caye!
lastly , sebab tak tahan sangat! aku mintak no. i/c dia dengan membe aku ..
kebetulan dia simpan no. i/c budak2 kelas aku.
so, aku check ah!
Uh! HAMPEH!!! hahaha! nak tergelak pun ada!
memang tak sangka la! 
apa la motif kau buat macam tu ah? kau pikir kau tu bijak sgt la ! ? dapat semua!? gitu?

ni yang terbaru pulak!
mak kau , dengan bangganya cakap kau dapat pergi UNISZA!
(aku check, kau tak dapat pun!)
perghhh! aku tak tahu lah
samada kau bagitau mak kau yg kau dapat tu ,
atau mak kau yang check sendiri..
tapi kan? pandai ke mak kau check?
sori! aku bukan nk memperlekehkan mak kau~
sebab aku sedar mak aku lagi lah kolot.
itu yang aku tertanya2!
sebab masih aku ingat lagi , tercetus perang dingin antara kita time
pra SPM aritu..
kau cakap kat mak kau..
yang kau dapat 7A tu kan?
so , tak heran lah yang ni pun kau tipu mak kau jugak!
patut lah time tu, beria2 kau ingatkan aku..
jgn bagitahu sal result kite kat mak kau atau kakak aku.
tapi aku bagitahu jugak kat kakak aku dan dari situ lah
aku tahu yang kau bagitahu mak kau yang kau dapat 7A tu!
perghh! sungguh aku tak sangka! 3A p0m kau ta dapat!

kalau orang laen boleh lah kau nak tipu dengan cerita kau tu.
dengan aku tak payah lah! yang penting aku ada kau punyer no. ic!
masih lagi aku ingat dengan status aku kt FACEBOOK ,
perghh! kau memang terasa eh? nasib baik ramai yg back up aku.
aku tipu kau je yg status tu , khas untuk kawan aku kat kelantan.
sebenarnya, memang status tu untuk KAU!
memang patutlah kau terasa! dan sampai mak kau
pun sibuk tanya aku!
hahahaha!

apa-apa pun! lantak kau lah! lepas ni,
mungkin aku susah nak percayakan apa yang kau cakap.
sebab aku dah bosan dengan cerita kau!

p/s : jika kau terbaca dan tahu siapa yang aku maksudkan ni.
maafkan aku! bukan niat aku nak mengguriskan hati kau!
tapi kau buat aku menyampah dengan cerita kau!
I'M SO SORRY kawan!
dan , aku tak sampai hati nak bagitahu kau yang aku tahu penipuan kau itu.


SEMOGA KAU BERUBAH! 











Terima kasih kerana sudi baca. May الله bless you.

www.tips-fb.com

Mrs Bachok goes to Bukit Jalil



Demam bola kembali lagi! 
haha!
untuk ketiga kalinya aku pergi BUKIT JALIL nak tengok final Piala FA.
cayalah!

Dari rumah kul 9pm,pastu lepak2 Kota Bharu sekejap sambil2 cari bendera kelantan.
around 11pm baru gerak ke Kuala Lumpur.

*stesen minyak Kok Lanas

*stesen minyak R&R gua musang!
around 2am

around 7am sampai KL. kitaorang terus ke rumah kakak aku kat BANDAR SAUJANA PUTRA.
mandi dan rileks sekejap. terus gerak ke Bukit Jalil dalam pukul 8 pagi!
perghh! giler lah!
tapi hampeh! xde orangjual tiket time tu! terpaksalah kitaorang blah dari situ.
buat apa jugak kat situ lame2 en? 

*kawasan rehat KESAS

penat! lena gilerw aku tido!

sape eak ambik pic aku time ni? 











my brother apis kurap! hoho

my brother c'mie pelanduk! =P









time ni mata xleh nak buka. ngantuk sangat!!!








Terima kasih kerana sudi baca. May الله bless you.

www.tips-fb.com

berkayak kat TAMAN WETLAND.. best!

Pagi yang indah dan sesuai untuk berkayak!
haha!
ayt xleh blah!

hmmm.. actually, aku bgun lambat pagi tuu..
serius! aku lgsung tak sedar!
TIDUR MATI!
urghh! eng0m!
itupun , nasib baik membe aku kol kejutkan aku..
*mcm thu2 je dia uh! aku bgun lambat!
hehe
adik aku NURHAZIEYQA(ieyqa) marah2 lorhh!
iye laa..
janji kul 8.00am.. kul 8.30am baru bangun!
ng0k sumguh laaa! aishhh!

Agak kalut laa aku pagi tuu..
kene buang sampah!
amik kunci motor *pegi nga motor membe
isi minyak
ambil adik aku..
(yg  ni pling bengang, kak ayen *kak ipar
ta ckp nk ikut jugak.. 
umphhh, xde lah aku ni mcm org bodoh duk tgu!
agk tension r jugak! da la lame.. dlm 1/2 jam gak tgu )
then,pusing balik ambil membe aku..
haduii~ penat!
but, is ok!
puas hati gak r..
sebab xcited dapat naek kayak en..
hihihii!
ENJOY!!!!


pakai sunblock dulu! for avoid from sunlight! hekhekhek!



get ready! hahaha! =D





ieyqa baru nak belajar berkayak!



xde keje pergi terjun dalam tasik! mandi pun macm kanak2 RIBENA hahaha! best lorh! 



dari kiri : kak ayen(kak ipar) , me! =D , hajar , wanny



NAK TAHU?? 
kamera masuk air lorh!
ouchh ! shit!
so, gmbar yg di ambil p0m ckit je lah!
kamera jd bengom meta!
syumak!
hahahahha!


Terima kasih kerana sudi baca. May الله bless you.

www.tips-fb.com
diperakui oleh Cik Saa sdn.bhd