♡ ♡ ♡ "What do you wanna do?" "I dun no what do you wanna do?" ♡ ♡ ♡ (。♥‿♥。)

Single vs Couple





hurmmmhhhhh! tarik nafas jap!
puhhhhh!
clears my mind! ^__^

Single vs Couple
dua perkataan yang berbeza
Maksud yang berbeza...
tanggapan yang berbeza daripada orang yang berbeza..

Ada yang lebih suka single...
sebab tidak terikat apa2 dengan pasangan
boleh buat apa sahaja tanpa menyakitkan hati siapa2
tidak perlu menipu semata2 nak jaga hatinya
tidak membazirkan kredit untuk menghubunginya,.. HAHA!
bebas berkawan dengan sesiapa sahaja!
boleh melakukan apa sahaja tanpa minta kebenaran dia.
dan apa-apa sahaja perkara yang tidak melibatkan dia...


Ada yang lebih suka couple...
sebab boleh meluahkan perasaan
boleh mintak pertolongan dia
tidak rasa sunyi....

ermmm... However , S I N G L E  itu pilihan ku..
nak tahu kenapa?
mungkin aku takut untuk jatuh cinta dan dikecewakan~
yeah! I admit it!
its hurt! such as tapping with saws...
cukup sudah apa yang telah berlaku terhadapku...
biarkan... biarkan dia happy with his wife...
B U K A N  S E N A N G  U N T U K  J A T U H  C I N T A  B U A T   K A L I   K E D U A


AKU FOBIA AKAN CINTA


lagi sebab lain...
aku malas mencari masalah dengan my braderr!
huh! kemana saja aku pergi dan buat pasti ada yang jadi reporter!
uh! aku ni ala2 artis yang dihendap paparazzi gitu lah!
aku tak tahu apa yg my braderr pkir!
seriously! 
aku pernah hampir nak kene tampar...
sebabnya jumpa dengan member laki...
its nonsense la! 
thats why laaa aku malas nak jumpa lelaki-lelaki ni...
lain lah kalau kawan laki yang betul2 aku kenal dan rapat..
hurmm, apa masalahnya kalu jumpa pun kan! ?
janji time tu , jumpa ramai-ramai... okey lah kan ?
xde lah orang nak syak yang aku tengah bermadu kasih...
eeuuuw!

aku suka single 
sebab aku tidak perlu nak tipu dia..
*aku memang suka tipu orang!
HAHAHA!
lagipun, aku bebas berkawan dengan sesiapa yang aku suka...
tengok lah dalam Facebook! 
ramai kan ? hhuhu!
the best things when I am single...




Terima kasih kerana sudi baca. May الله bless you.

www.tips-fb.com

Cukup-Cukup MaKan oRang KaTa




hari ni hari apa eak? oohh... hari isnin..
Oppps! Selasa lah! hahaha!
cuti dua bulan~ biasa lah kan.. =P
20/12/2011
HARI SELASA
JAM 8.35 PAGI
diumumkan bahawasanya... menda merepek ni!!! HAHA!
p/s: actually, semalam lagi tahu! tapi aku saje nk kol arini..
okey! berbalik pada cite yang nak aku luahkan....
hurmmm.. aku just dapat pointer 2.56..
teruk kan? jauh beza dgn target aku!
aku target 3.00 atas...
sedih kot! serius! dah laa semua membe aku dapat 3.++
aku ? hampehh!
by the way, thank to ALLAH...
atleast, semua subjek lulus!
alhamdulillah..
jap! Mandarin aku cemana eakk? ahahaha! lulus ker? HAHAHA!

Hurmmm...
aku rasa aku tahu kenapa aku teruk macam ni...
Pertama sekali,
time exam hari tu, aku banyak mengumpat!
sebabnya...
aku banyak tak puas hati dan terasa hati dengan roomate aku..
tak mahu lah aku bagitahu siapa dan kenapa kan.~
benda dah lalu.
malas dah nak mengungkit!
tapi yang pastinya...
mesti dia dapat result dekan!

dan  yang kedua,
aku banyak menghabiskan masa dengan online!
yeahhh!
hahahhaa! fuhhh!
memang tak dinafikan yang ni..
mentang2 ada broadband n lappy~ memang nikmat lah kan!

Yang ketiga,
banyak tidur... okey, yang ni aku tidur pom bersebab taw!
time tu aku sakit giler pinggang! serius weayy!
kalau bole aku tido xnak bangun2!
sakit sangattttt!
datang bulan kan...

Okey! lepas ni....
aku dah tak mahu ulang kesilapan yang aku buat ni..
tapi yang datang bulan tuu.. xkan nak elakkan jugak dah nk datang kan?
HAHAHA!
yang pasti untuk next sem..
kurangkan bermuka buku!
setakat nak femes dalam muka buku tuu.. apalah sangat kan!
kalau femes dengan result yang gempak ok lah! huh!
bukan setakat bermuka buku je okay!
tagged
yahoo messenger
skype
kurangkan!
ehh2! lagi satu! 
twitter!
lepas ni dah xde dah 24 jam tuuuu!

lagi satu pasal puas hati tak puas hati tuuu...
aku just nak buat tak tahu je!
dah cukup! banyak sangat mengumpat!
habis keluar segala ilmu.....

okey cik saa! chaiyokk!
do all the best for the next sem!
gagal sekali bukan bermakna gagal selamanya , kan?

walawehhhh! HAHAHA! steady! steady!










Terima kasih kerana sudi baca. May الله bless you.

www.tips-fb.com

Memoirs of a GEISHA


Photobucket  
Hai, korang tahu tak apa itu ' GEISHA '... urmm, kalau korang pernah tengok ceritanya dan baca novelnya mesti korang tahu apa maknanya tuu.. Setahu aku lah, cerita geisha ni pernah masuk panggung kat Malaysia tapi tak ingat r bila.. Lagipun, time tu aku mana kenal lagi panggung2 ni.. haha! alaaaa, maklum r kelate mne ade pangung... Ini MB besar punya undang2 uh! well~ 

Aku baca novel je...erm,Novel ni aku beli time pesta buku awal tahun ni kat Dewan Jubli Perak , KB...haha! nak tahu kenapa aku beli ? murah kot! RM4! normal price RM 32.90.. tak silap nya laa... fuhh! banyak uh beza! haha.. thats why la aku beli..Saje nak memperbanyakkan koleksi novel. hehehe... beli je bacenya tak! haha.. ni pun , aku baca sebab dah xde keje nk dibuat.. cuti dua bulan kotttt~ nak tahu tak ? perghhh! 2 minggu nak habis baca novel ni... tebal 3inci , ada 689halaman (tak termasuk nga kulit)...tulisan plak kecik! huh! mencabar ah baca.. HAHA! tapi alhamdulillah.. habis jugak aku bace.. ^__^





Meh aku cerita serba sedikit pasal cite ni...


Mengisahkan tentang seorang budak yang bermata biru-kelabu iaitu Chiyo-san. Dia tinggal di 'rumah senget' kat Kyoto. Tempat tu boleh dikatakan tempat tinggal para nelayan. Encik Tanaka meminta kebenaran dengan Sakamoto(bapa Chiyo) untuk menjaga Chiyo dan kakaknya, Satsu. Tapi niat sebenar Encik Tanaka mahu 'menjual' Chiyo dan Satsu dibandar Gion. Semasa sampai di Gion, Encik Bekku menghantar Chiyo ke okiya manakala Satsu dihantar ke tempat lain. Mereka dipaksa berpisah. 

Chiyo tinggal di okiya Nitta(nama ketua rumah) bersama dengan Hatsumomo(seorang geisha yang terkenal di Gion). Dalam tu juga, Chiyo meengenali Si Labu yang sebaya dengannya. Di okiya , Nenek merupakan ketua rumah. Emak menjaga kebajikan orang dalam okiya. Mak Cik pulak ketua orang orang gaji (rasanya). 

Sepanjang Chiyo tinggal diokiya itu ,dia didik supaya dapat menjadi seorang geisha perantis. Namun begitu, Chiyo tidak mahu menjadi geisha dan rindukan 'rumah senget' serta kakaknya. Chiyo juga tidak tahan dibuli oleh Hatsumomo. Dia berusaha untuk melarikan diri tetapi tidak berjaya. Malah terpaksa menanggung hutang yang banyak. Oleh kerana dia banyak melakukan kesalahan dia tidak boleh menjadi geisha tetapi menjadi orang gaji. Sementara kakaknya terpaksa menjadi pelacur di daerah Miyagawa-cho,dekat selatan Gion.

Di Sungai Shirakawa, Chiyo menangis sebab tidak berjaya melarikan diri bersama Satsu. Semasa Chiyo menangis mengenangkan nasibnya lalulah Tuan Pengerusi bersama rakan-rakannya serta seorang geisha. Tuan Pengerusi berhenti apabila melihat Chiyo lalu menegurnya. Dia memberikan Chiyo sedikit wang dan juga sehelai sapu tangan yang berwarna kuning.

Chiyo mengenali Mameha ketika dia melawat ke okiya selepas kematian Nenek. Mameha merupakan seorang geisha yang terkenal dan kaya. Mameha menyukai Chiyo kerana matanya yang memukau. Selama mengenali Chiyo , Mameha selalu meminta Chiyo mengikutnya pergi kemana sahaja. Mameha banyak membantu Chiyo dari segi pakaian dan mengajarnya menjadi seorang geisha perantis. Oleh sebab Chiyo tinggal diokiya Nitta , Mameha berjumpa dengan Emak dan berunding dengannya. Pada mulanya, Emak tidak menyokong cadangan Mameha sebab Chiyo banyak berhutang dengan okiya itu. Tapi Mameha bertaruh dengan Emak dan Emak terpaksa bersetuju.

Dalam usaha untuk menjadi seorang geisha, Hatsumomo mejadi penghalang. Hatsumomo juga menghasut Si Labu(adik angkatnya) supaya dapat mengagalkan rancangan Chiyo dan Mameha. Dia selalu berusaha melemparkan fitnah dan menceritakan keburukan Chiyo kepada geisha-geisha lain serta orang yang berpengaruh termasuk Nobu-san.

Namun begitu, Chiyo berjaya menjadi seorang geisha perantis diusia yang masih muda. Chiyo juga menukar namanya kepada Sayuri Nitta.

Nobu-san , Dr Ketam , Baron saling membida harga untuk mendapatkan mizuage Sayuri. Bidaan paling tinggi dipegang oleh Dr ketam. Jadi dapatlah Dr ketam menikmati mizuage (dara seorang perempuan).

Untuk menyara kehidupan dan menampung perbelanjaan okiya , seorang geisha memerlukan seorang danna(lebih kurang macam sugar daddy). Mameha menyuruh Sayuri memilih Jeneral berbanding dengan Nobu untuk menjadi dannanya. Namun begitu, Jeneral tidak lagi menjadi danna Sayuri semasa berlaku peperangan di Jepun.

Selepas peperangan itu berlaku, Nobu-san berusaha untuk menjadi danna Sayuri. Tetapi Sayuri tidak mahu. At the same time,Tuan Menteri juga ingin menjadi danna Sayuri. Untuk mengelakkan perkara itu berlaku , Sayuri terpaksa mengorbankan reputasinya dan sanggup melakukan hubungan sulit dengan Tuan Menteri semasa di Pulau Okinawa. Selepas kejadian itu , Tuan Pengerusi menjadi danna Sayuri.

Untuk mengelakkan daripada Sayuri bertemu dengan Nobu , Tuan Pengerusi mengajak Sayuri mengikutnya merantau. Selepas kematian Tuan Pengerusi , Sayuri membuat keputusan untuk tinggal dibandar New York, Amerika.


Fuhhhh! mak aih panjang nya! boleh dapat A+ kalau Bahasa Melayu SPM ni! HAHAHA! Okey, itu aku cerita serba ringkas je. Kalau nak faham lagi baca lah novelnya , ok ? Kalau nak tengok filemnya lagi bagus! sebab novel ni ambil masa nak faham taw!... Teringin nak tengok filem dia lah plak! ^__^

Ermmm, buat siapa yang nak tahu apa itu geisha.. Geisha ni adalah penghibur untuk kaum lelaki. Tapi kalau kat Malaysia ni orang tak panggil geisha dah tapi panggil pelacur! Pelacur yang ada kelas!




 ...Photos of a Geisha...


 
Semasa Tuan Pengerusi terserempak dengan Chiyo a.k.a Sayuri di Sungai Shirakawa.


 Tuan Pengerusi menatap mata Sayuri.


 Pertemuan Sayuri dengan Satsu kat lorong kediaman Satsu.


 Cara geisha melayan kaum lelaki. Iatu menuang sake dan menghiburkan mereka.



 Bilik Hatsumomo time mengamuk. Rasanya lahh....


 Nobu-san berbual dengan Sayuri.


 Nobu-san. Mungkin la.. Sebab dalam novel cakap muka Nobu berkedut!





 Yang ni time Sayuri jumpa dengan Tuan Pengerusi semasa perang berlaku.


Agaknya ni kot , Dr Ketam menikmati mizuage sayuri.



p/s : cerita ini asalnya kisah benar seorang geisha,Nitta Sayuri. Jakob(Arthur Golden) sendiri telah menebual Sayuri untuk menceritakan kisah hidupnya. Mungkin bagi geisha lain perbuatan ini memalukan diri dan juga orang terlibat. Mana tidaknya, orang yang terlibat itu semestinya orang atasan. Kisah ini dibukukan selepas kematian Sayuri kerana ini adalah kemahuannya bagi mengelakkan aib orang yang terlibat.
Terima kasih kerana sudi baca. May الله bless you.

www.tips-fb.com

Salaam Namaste

Photobucket


SALAAM NAMASTE? hmmmm.... apa anda tahu dengan perkataan tu? bertanya khabar? anda sedang buat apa? or anything else? hahaha! actually, aku pun tak tahu! hahaha! Yang aku tahu , tajuk tu hanya sebuah cerita  made from INDIA...haha! whatever lah! yang penting sekarang, aku nak kongsi something about thats story... 
aku baru je habis tengok cerita ni... kat channel 133 (B4U)... kalau siapa ada astro and amek channel ni... mesti tahu lah kan?~

Okey,... aku bagi tahu dulu sinopsis pasal cerita ni dulu eak~


Nick (SAIF ALI KHAN) dan Ambar (PREITY ZINTA) bertemu disebuah stesen radio. Start dari situ, Nick try tackle Ambar dan berkeinginan nak tinggal bersama sebab Nick terlalu cintakan Ambar. Lagipun, mereka ni tinggal kat overseas(AUSTRALIA) dan berjauhan dengan family. Pada mulanya, Ambar tak berminat dengan hasrat Nick tu... dah Nick selalu pujuk so faham2 jelah.. hati wanita..... nak tahu apa sebab Nick punya hasrat gitu,..
  •   Ingin mengenali hati masing-masing.
  •   Nak tahu mereka ada persefahaman tak.
  •   Sejauh mana mereka cintakan satu sama lain.
Tapi mereka tak kahwin tau! kiranya mereka tinggal bersama tanpa ikatan... owh okey! mereka tinggal bersama dalam satu rumah tetapi bilik berasingan... tandas mereka perlu share sebab ada satu je.. mereka tinggal kat rumah tu kene bayar setahun deposit! so, mereka tak boleh la tinggalkan rumah tu suka-suka hatilah...


Selama satu bulan mereka tinggal berdua... hmmm... ada something yang berlaku... sehinggalah Ambar disahkan hamil.. Nick tahu pasal ni, dan dia nak Ambar gugurkan! sebab dia tak bersedia! tapi Ambar tak berbuat demikian... so, berlakulah konflik antara mereka ni!

Tapi,.. lastly, mereka bersama jugak dan dengan kehadiran anak kembar.. (biasalah cerita last2 pun bersama jugak kan! ? hahaha)




Okey, nak tahu kenapa aku tertarik nak cerita  pasal cerita hindustan ni... hmmm~ sebenarnya ada part yang aku nak cakap... lagipun, benda yang aku nak cakap ni.. memang ada kaitan dengan dunia zaman sekarang! (pada pendapat aku la)... 

Majoriti remaja dan dewasa... mereka lebih suka hidup tanpa ikatan sah (pernikahan) macam cuople gitulah!
sebab kalu mereka kahwin mesti banyak tanggungjwab yang mereka perlu pikul,. Pastu cara hidup mereka pun berubah jugak tambah2 kalu ada anak...hmmmm... 
So, bagi mereka (not all) hidup tanpa nikah lagi best! hidup enjoy! nak lepaskan nafsu pun boleh je... asalkan jantan dan betina open minded! si jantan always give and si betina always accept!
Then, bila dah boring dengan teman tu... Anytime! boleh tukar! macam tukar baju gitu.. bila dah selalu duk pakai ataupun koyak... buang je~ takpun bagi orang... hmmm~ itupun kalau orang tu nak...
Pastu, kalau pregnant... senang je GUGUR! 

Tapi, dalam cerita ni,... aku suka peranan Ambar.. tak ikut cakap Nick ... sanggup jaga kandungan tu! Nick?!
just take it easy je kan? What the hell ? huh!  


p/s : mereka xpe r kalau tinggal bersama pun... sebab agama mereka tak larang (iye ka? sorry r aku pun tak pasti )... kita orang islam dan tinggal kat Malaysia.. Jangan haraplah boleh buat macam tu! silap haribulan kene tangkap khalwat , naik turun mahkamah , kene bayar denda... lagi bagus kalau dapat KAHWIN FREE!




Terima kasih kerana sudi baca. May الله bless you.

www.tips-fb.com

Careless!

Photobucket



hehehehehehe~
aku ada something yang nak dicerita kat sini...
benda ni lah yang menjadi pengajaran dan kenangan buat aku..

tapi cerita ni dah lama berlaku!
dulu, memang ada niat nak cerita dan kat sini tapi
tak berkesempatan dan xde masa..
iye ka? hahah! whatever...

jeng! jeng! jeng!
al-kisah nya macam ni, dulu kan aku selalu gak r jadi driver adik aku, mak aku...
driver lah sangat! hahaha! lesen pun xde masa tu~
ermmmm... adala., lesen L je...
time tu dalam proses belajar kete...
so, lesen P pun x dapat lagi laa...

adalah satu hari tu lah kan~
adik aku ajak lah aku temankan dia beli barang sekolah
dekat Beris... apa nama kedai tuuuu?
haaaa... pustaka dinamis! rasanya! haha!
tak ingat lah...
ermm! kereta uh aku maen ambik cam tu je!
time tu ma aku kat dapur... ayah? hmmm... nga keje dia r..
xde kat rumah...
elok je , kunci kete sangkut kat paku (tempat biasa kunci2 disimpan)
apa lagi? boleh jalan lah! hahaha!

dah sampai sana an... PUSTAKA DINAMIS...
aku tgu je r dalam kete.. adik aku yang kuar beli barang...
lagipun, dia yang nak beli,.. aku just teman je lahh..,
bukan apa~ sebenarnya, malas nak turun.. tengah syok mesej nga pakwe nih!
huhee!

dah siap adik aku beli barang dia...
aku start r kete.. pastu pusing stereng sambil2 mesej ouhh!
pro lah konon! tiba-tiba....
DUMMMMM!
yakkk! bunyi apa uh?
semua pakat tengok! malu gak r time tuu.. huhu!
jatuh saham! hahaha! aku buat dont know je lah!
terus jalan! apa tengok2???

dah sampai rumah.... aku tengok lah bumper depan tuh!
takut ada apa2 kerr....
ALAMAKKKK!!!!
giler ouhhh!
tengok nih kete!




HAHAHAHAHAHA!
bengom lah aku!

pas tu aku bagi tahu lah mak aku pasal kete tuhh..
mak aku terkejut! start r dia bising!
haduii...
kebetulan plak ayah aku balik,..
pastu mak aku cakap kat ayah sal aku langgar cover longkang!
start ah ayah aku dengan cara dia plak!
dia tanya .. " doh bakpo buleh g tepuh semin loke tuh?''
jawab aku.. "tok nampok ayoh! ore ingat ko lepas doh"
"kalu tok napok gak.. bakpo xg turun tengok!?"
hahh! amik nak! hahaha! lawak gak ayah aku p0m!
hahahhaa!
nasih baik dia marah2 je... fuhh! =)


NAK TAHU TAK?
sebenarnya,aku rsa syukur gak.. sebab
pasal kete tuh aku akan ingat kat dia 
ADRI BIN ZAINAL ABIDIN.. seriously!
mana taknya, time tu tengah mesej nga dia.. hehehe..
sampai sekarang,asal tengok bumper kete tuhh.. dia jugak aku ingat..
tapi sayang seribu kali sayang....hmmmmmmmmmmm










Terima kasih kerana sudi baca. May الله bless you.

www.tips-fb.com
diperakui oleh Cik Saa sdn.bhd