♡ ♡ ♡ "What do you wanna do?" "I dun no what do you wanna do?" ♡ ♡ ♡ (。♥‿♥。)

Salam Lebaran #1

Photobucket



Selamat malam semua! Amacam raya? Best ? Ada makna tak ? huhuhu!  *Actually, tak tahu nak merapu apa daa nih! 

Before that, I want to appreciated to our Greatest God sebab masih memberikan nyawa untuk jasad ini dalam meneruskan kehidupan didunia fana ni. (cewahhh! ayat!) Alhamdulillah! Jasad ini masih bernyawa. Dan sungguh terkilan, seorang teman ku yang tak berapa nak akrab tapi selalu sangat IM kat facebook kini sudah pun kembali ke rahmatullah pada hari Nuzul Al-Quran bersamaan 6 Ogos 2012 hari Isnin. (Hari aku dalam perjalanan pulang dari Gua Musang)...Beliau meninggal kerana terlibat dengan kemalangan yang mana dia dilanggar lari oleh orang Melayu yang tengah mabuk! Dannn beliau meninggal ditempat kejadian... Innalillahiwainnailaihirajiun........ Al-Fatihah untuk nya, Mohd Tajudin a.k.a Mat Ju...

Alhamdulillah diri ini masih berpeluang bertemu keluarga dan menyambut hari lebaran bersama. Semenjak kakak2 dan abang2 berkahwin, inilah kali pertama menyambut hari yang penuh makna tu bersama2. Semua ada hari tu! yipppiiiii!

For your information, ni lah kali pertama kami memakai baju raya yang sedondon ala2 boria. Seriously! I had along dreamed of it. Selalunya, aku boria2 dengan adik aku je laaa setiap kali raya... hehehe! Tak apa laaa... Tunggu kahwin nanti dan ada anak ramai2... Boria lah nak boria gak! (poyo giler ayat!) Tapi xpe, aku ada jugak matching dengan 'someone' time first Hari Raya... weheeee! (gedik kan? gedik kan? haha!)



KELUARGA BESAR
HAJI SALLEHUDIN + HAJJAH SITI HALIAH

Anak-anak ma dan ayah
Belakang dari kiri : sulung, kedua, ketiga, keempat
Depan dari kiri : ketujuh, keenam, kelapan, kelima

Anak perempuan ma ayah...


Anak laki-laki ma ayah...


Hajjah Norliza and family
Anak sulung Haji Sallehudin
Hariri and family
Anak lelaki sulung merangkap anak kedua Haji Sallehudin
Hasimi and family
Anak lelaki kedua merangkap anak ketiga Haji Sallehudin
Juliana and family
Anak kedua perempuan merangkap anak yang keempat Haji Sallehudin
Azlina and family
Anak ketiga perempuan merangkap anak yang kelima Haji Sallehudin
Teruna dan dara Haji Sallehudin + Hajjah Siti Haliah

ANAK MENANTU HAJI SALLEHUDIN + HAJJAH SITI HALIAH

cucu-cucu tok ma ngan tok ayah
hero tok ma ngan tok ayah


Agaknya... bila lagi  family mok su yah dan pok su jen nak bertambah yep!? hoho!






Terima kasih kerana sudi baca. May الله bless you.

www.tips-fb.com

Bila Demam Raya

 Photobucket





Ku Pohon Restu Ayah Bonda
-Mamat Exist-

Duhai bonda duhai ayahanda
Dengarlah rayuan anakanda
Yang jauh di mata…
Tanpa ku sedari airmata ku mengalir
Terdengar ayat suci seruan takbir
Betapa daku gembira dekat di samping keluarga
Di pagi mulia hari raya
Kan ku sujud di kakimu bila kita bertemu
Kan ku cium tangan mu ku pohon restu
Oh maafkan daku kesalahan diri ku
Walau jauh di mata namun kau tak dapat ku lupa
Doa ku sepanjang masa agar kau bahagia
Ku pohon restu dari mu oh ayah dan ibu
Agar tercapai cita ku membela nasib mu
Kan ku sujud di kakimu bila kita bertemu
Kan ku cium tangan mu ku pohon restu
Oh maafkan daku kesalahan diri ku
Kesalahan diri ku…


Waaaaaaa... Nangis dengar lagu Mamat ni. Serius! Terjatuh jua setitik dua air mataku ini.. T__T  Sayu hati mengenangkan keluarga dikampung... sob! sob! sob! begini lah hidup seorang anak perantauan!

Actually, ini bukan kali pertama keadaan ku sebegini. Tapi perasaan nak balik buat kali ni lagi hebatttt! Kalau boleh petang ni jugak nak balik! Kelas? alaaaa.... Aku rela ponteng! Macam tak biasa kan.... Hhahaha! time lecturer tengah mengajar pom aku boleh excuse cakap nak pergi toilet, tiba2 lesap masuk dalam surau.. Tidur! hehehe.. Pergi kelas pom tak pernah awal! Pastu plak masuk kelas tak pernah sampai kelas, lecturer tak ada! ( Ishhhhh! teruk giler!!! Please, tolong jangan tiru macam saya! ) HAHAHA! *Sama je pun kalau aku ponteng kelas...

Kalau lah aku ada kereta, habis kelas tadi terus je aku balik! Kalau lah aku tak ada 'beban' macam ni, habis kelas terus je aku naik KL balik Kelantan dengan kakak malam ni. Ermm, nak balik dengan abang, dia sekarang dah sampai Kelantan. Nak balik dengan bas....? Umpphhh! Memang tak lahhh...! Musim2 raya macam ni... Oh tidakkkk! Cukup lah sekali balik dengan bas tapi naik bas tambahan... Bas sekolah plak tu!  Cukup cukup sudah! Rela aku berpenat lelah naik bas ke KL then balik dengan kakak2 or abang...

TAPI... untuk balik kampung nanti, aku hanya bergantung kepada tuan empunya kereta ni... Okay, untuk raya kali ni... Aku balik dengan housemate aku memandangkan dia bawa kereta. So, apa-apa keputusan yang dibuat depends on her. Siapa lah aku nak membantah........  Kalau lah aku ni kejam.... Lantak p lah kau! Aku nak balik sekarang! Tapi, hati ni, terlalu mudah simpati... Oh hati oiiiiiii! Bila kau nak jadi kejam yep dalam bab macam ni ?

Oh Maaaaaaa! nak kelik....! Siapakah yang sudi menghulurkan simpati kepada nasibku ini...  *Lap airmata sikit! 



ps/ : Maa, maaf ma... Ore tipu ma je kelik konvoi nanti...(I'v reason kenapa tak berkonvoi) Ore balik satu kereta je dan rasanya tak perlu ma risau sebab ada seorang lelaki bersama kami. InsyaAllah selamat ma.. AMIN!

ps/ : Lupakan slogan ini  "Bea loghat asal cepat sapa" ke "Biar lambat asal selamat"... Heheheheh! Semoga perjalanan kami selamat.... Before bertolak baca al-kursi dan doa naik kenderaan to avoid from sesuatu yang tak diingini berlaku....... Mudah-mudahan perjalanan kami dalam lindungan-NYA.. AMIN!

Dear Cap Aye,
Sorry. Because of me, you have involved with this situation.  I know you can't wait to see your beloved family.. As well as to myself. And, Terima Kasih sebab sudi meneman diri ini yang tengah pening tak tahu nak kata apa da........ THANKS A LOT! ^__^





Terima kasih kerana sudi baca. May الله bless you.

www.tips-fb.com

Boys Over Flowers

Photobucket


Salam malam. Alhamdulillah, selesai sudah tunaikan solat sunat terawikh dan perut pun kenyang moreh makan martabak ayam + jus nenas + ayam madu... Urkkkk! *FULL! harap2 tak muntah... Hehehe! 

Malam ni entah la aku kena sampuk apa. Jiwang habis! eh, not tonight but today! haha! Seharian layan drama korea " BOYS OVER FLOWERS " dan nama lainnya " BOYS BEFORE FLOWERS "... huhu! (dah tak ada kerja nak buat) Okay, this is not my first time I watched this drama actually. Ermm, ni untuk yang ke berapa yep? haha! tak tahu lah plak! That is because, when I think about my 'love' and feeling lonely. I'll watch it. And I'll replay the certain part dalam drama tu yang amat menyentuh hati. Boleh dikatakan selalu lah layan drama ni. Tak pernah rasa bosan! hehehehe...  And I also watch the video song from this drama on my sony MP4. 

Guys, do you ever watch this drama? Sudah? Belum? Kalau dah tengok apa komen anda? hehe! Sweet kan? ermmm, belum tengok? Okay, lets me story  serba sedikit about this drama. hehe! (rajin lah plak!)  

Ceritanya begini... Lee Min Hoo a.k.a Goo Jun Pyo (hero drama) anak pewaris harta SHINHWA and his other friends  Kim Hyung Jung a.k.a Yoon Ji Hoo, Kim Bum a.k.a So Yi Jung, Kim Joong a.k.a Soo Won Bin. They are F4 group members! 

Jun Pyo is the arrogant guy and always believed that there is nothing that money cannot buy. Until he met Koo Hye Soon a.k.a Geum Jan Di (heroin) who teaches him humitlity. Selepas berlaku gaduh sikit2 between Jan Di and Jun Pyo lama2 Jun Pyo falling love with her. At the same time, Jan Di likes the coolest guy that is Ji Hoo and he is Jan Di's first love. While, Ji Hoo miss his girlfriend yang merupakan seorang model. (Complicated aihh!

After Jun Pyo makes a confess about his relationship with Jan Di. There is some conflicts! Yang mana Presiden SHINHWA a.k.a Jun Pyo's mom tak suka Jan Di sebab Jan Di tidak setaraf. When Jan Di have a problems, Ji Hoo is always present when she needs. That why laa, Jan Di jatuh hati kat Ji Hoo. Selanjutnya, please watch this drama! (sori, kan dah cakap nak cerita sikit je..hehe!)



Okay! Sometimes feels like a fool lah plak kan... Duk sok sek sok sek nangis tengok cerita couple2 cenggini... Setakat cinta ngan pakwe makwe, cowok cewek tak kemananya. Right? I admit it. But, certain part of our life needs to love and be loved. Tak payah nak tipu! Juah di sudut hati anda pasti ada perasaan macam ni. Ego lah cemana pun. Pasti ada! ermm, like me. Ego tinggi nak mampoih! Pandang sebelah mata je benda macam ni. This is silly thing for me laaa.... Tapiiiii, duk layan jugak perasaan tu! hahhaha!

Part yang paling best dalam cerita ni kan.... Time Jun Pyo ignored Jan Di kat shopping complex tuuu. Oh! Tertusuk hati ni! (hok tengok ni plok over. aish!) Pas tu, part yang Jan Di nak naik flight kat airport tuuu.. Jun Pyo nak minta maaf pastu Jan Di wat tak tahu.. At the same time tu jugak, Ji Hoo tumbuk Jun Pyo... Dushh! jatuh longlai... (okay! kua air mata.. ngeee! nangis lagi!)
Haaa...the famous song from this drama that you will never feels bored when you hear it. That is "STARLIGHT OF TEARS".... Selalu layan lagu ni. Bukan setakat tune lagu ni je yang best, makna lagu tu! deepest meaning! Nah, siap translate english lagi lagu ni.. hohoho! layannnn!
For your information, this drama is the best romance drama in 2009! This drama won an Asian Television Awards.  Also the actor and actress won an awards! Drama ini mempunyai 25 episodes and bergenre Romance, Comedy. 

Okay, enough for today duk sok sek sok sek! hehehe! Lets study! esok ada test tutorial... Wish me luck guys! Peace yaw! 


p/s : I will waiting for you, oh my Mr. Right! hehehehehe... #gatai noh!

p/s: kena bahan kat housemate hari ni... Jiwangggg! huhu!



Terima kasih kerana sudi baca. May الله bless you.

www.tips-fb.com

Ziarah Mahabbah Kampung Orang Asli Gua Musang

Photobucket


Salam sejahtera dan terima kasih kerana sudi jadi pembaca blog yang tak seberapa ni. Entri kali ni, I want to share some of my experiences ketika menziarah kampung orang asli. For your information, this is my first time I visited the native village. Okay! first of all, I want to thankful to my interviewer Kak Dayah and Kak Nad kerana senang hati memilih saya to join this program. Alhamdulillah..... *tak expect pun yang aku akan dapat! hihiiii

Actually, nak join program ni bukanlah semudah yang kamu fikirkan. Yeah! You must have a high tenacity, grid, tolerance and friendly. Through that attitude, you will easily be close to the people around you. But, perkara yang paling penting give your cooperation for your team members! *rasanya tak perlu explain lah kenapa kan.....

No matter wherever you are, whether good or bad condition and you experience it...is dependent your own , how to turn a happy atmosphere or vice versa.

Kata2 inilah yang mendidik diri supaya think how to switch the desired atmosphere. I guess that I succeed makes a happy atmosphere what I want. Huhuhu! Chill laaa!

Under the program, I have learned about life. Mungkin kehidupan orang asli disini (kg. Jerdip) tak sesusah sebagaimana di Royal Belum, Perak. (dengar2 orang cakap life kat sana lagi adventures and a bit hard). Sayangnya tak dapat pergi sana. Ermm, kampung yang aku handle tu kebanyakan berumah kayu. Yang best tahu diorang ada TV, Astro lagi! Perghh! *maju jugak! 
First day, tak banyak aktiviti yang dibuat bersama orang asli. Just buat research (check masalah kesihatan mereka) dan ziarah dari rumah ke rumah. Something yang menarik kat sini, aku dapat communicated dengan orang2 asli yang terdiri dari kanak2 dan juga makcik2. Alhamdulillah, aku dapat sesuaikan diri dengan diorang dan diorang pun senang dengan aku. Before that, aku rasa a bit nervous. You know why? ermm, takut dia tak faham apa yang aku nak cakap. heeee! Jangan risau... Mereka pun fasih berbahasa melayu.
For your information, mereka juga bekerja sepertimana insan lain bekerja dan mendapat gaji. Melalui perbualan aku dengan amek2 (panggilan untuk makcik) time tengah basuh pinggang bersama. Most of them bekerja sebagai petani where they work with tauke cina yang tak jauh dari tempat mereka tinggal.. Gaji yang mereka dapat depends on how much they pick up tanaman2 yang ada kat ladang tauke cina tu. Sekilogram persamaan 50sen. Dihitung semula mereka dapat RM10-RM15 gaji untuk sehari. Itupun kena kerah kudrat yang ada. Ya Allah penatnya....(mampukah aku?)  Berita gembira, mereka bagitahu yang tauke cina tu memang baik! (Semoga Allah membalas jasamu.)

Bergaul dengan anak2 orang asli sungguh membahagiakan hati even dalam hati menyimpan 1001 persoalan. Ya Allah, beginikah hidup mereka? They seem lose to something, that is love and guidance from their parents. I think many of them accepted Islam as their religion but mereka tak beramal dengannya. I know why, tiada siapa membimbing mereka untuk mendekati Islam yang sebenar. Terkelu hati, when I read Al-Quran satu petang tu. Anak2 datang mendekati aku. Bukan sorang dua tapi dalam 10 orang jugak. Mereka dengar aku mengaji sehingga aku rasa cukup untuk satu muka surat aku berhenti. "kak Mimi baca lah lagi! Sedap dengar kak Mimi mengaji"... Ya Allah, saat ni rasa nak menangis. Aku minta mereka ikut sekali aku mengaji.

Not only that, time aku and member aku selesai bersolat. Datang 3,4 orang anak2 dengan hasrat nak solat jugak. Dengan senang hati aku mengajak mereka dan menyuruh mereka mengambil wudhuk. Then ajar mereka solat. Aku ada tanya mereka, "kat rumah kamu solat tak?"  they said, "kadang2." And I asked them again "kadang2 tu macam mana?".. Mereka diam... And asked again "amek2 dan apak2 kamu solat tak kat rumah?" Okay, no answer from them. Satu persoalan singgah dalam benak hati ni dan sampai saat ni I've no answer for it.
Saat paling best aku kat sana adalah spends time with them dengan bermain, mandi, sukaneka, melukis. Mereka amatlah sporting even sometimes rasa macam nak poke je dahi sorang2 sebab tak bagi attention. heeeee! tak adalah... Alaa, budak2 kan. Biasa lah tu... The best thing in my life, jadi 'budak2' balik.. hehe! Main baling2 selipar lari sana sini, lompat2 maen tali skipping, bajet macam orang tak puasa! haha! lantak laa! Ada kesah? Chill laaa.....! err.. lagi satu! diorang memang kreatif! Main skipping pakai akar kayu yang menjalar apa nama ntah.. Lupa plak nak tanya apa nama tumbuhan tu.


























I'm proud of myself! Rasa macam tak percaya dapat handle anak2 yang seramai lebih kurang 40orang. Kecik2 plak tuu... Wow! Salute lah saa! eh, bukan handle sorang2 but with my team member Arafah. Hoho!

Other stories. Saat nak bagi barang sumbangan. Tiada kata yang dapat aku ungkapkan untuk ini melainkan hanya mampu melihat. Ya Allah, speechless! Mereka berebut2 nak dapatkan barang sumbangan tu, baik kanak2 mahupun yang tua. Berebut sama sendiri. Perkara yang pantang dilakukan, jangan marahkan diorang ketika mereka berebut something yang kita bagi. Kalau tak mereka akan merajuk. Ya, hati mereka memang sensitif!
Perkara baru seumur hidupku ini. Makan sedulang beramai2! Seriously, ni kali pertama makan macam ni. Mulanya, rasa macam "ehemmm2" (feeling like vomiting).. But I try to do a thing like normal. Nanti apa kata mereka plak kan! Best jugak makan macam tu. Mengeratkan silaturahim orang kata. hoho! For your information, selepas makan jangan nak rajin sangat tolong basuhkan dulang orang lain. SDN BHD! (ni pun ada orang bagitahu aku..)
I think, this is all I want to be told here... Apa2 pun this is a great moment that I never forget till die. 4 hari 3 malam stay kat kampung orang asli. Tersangat lah awesome! Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Grateful to you, Ya Allah. Kerana permudahkan urusan sepanjang berada disana.

AKU RINDUKAN "ANAK-ANAK" KU...


My team members at Pos Brooke (kg. Jerdip)... Sebelah kiri, 4 orang anggota PDS.
Selebihnya UniKL RCMP students including me.. 






Terima kasih kerana sudi baca. May الله bless you.

www.tips-fb.com
diperakui oleh Cik Saa sdn.bhd