♡ ♡ ♡ "What do you wanna do?" "I dun no what do you wanna do?" ♡ ♡ ♡ (。♥‿♥。)

Ziarah Mahabbah Kampung Orang Asli Gua Musang

Photobucket


Salam sejahtera dan terima kasih kerana sudi jadi pembaca blog yang tak seberapa ni. Entri kali ni, I want to share some of my experiences ketika menziarah kampung orang asli. For your information, this is my first time I visited the native village. Okay! first of all, I want to thankful to my interviewer Kak Dayah and Kak Nad kerana senang hati memilih saya to join this program. Alhamdulillah..... *tak expect pun yang aku akan dapat! hihiiii

Actually, nak join program ni bukanlah semudah yang kamu fikirkan. Yeah! You must have a high tenacity, grid, tolerance and friendly. Through that attitude, you will easily be close to the people around you. But, perkara yang paling penting give your cooperation for your team members! *rasanya tak perlu explain lah kenapa kan.....

No matter wherever you are, whether good or bad condition and you experience it...is dependent your own , how to turn a happy atmosphere or vice versa.

Kata2 inilah yang mendidik diri supaya think how to switch the desired atmosphere. I guess that I succeed makes a happy atmosphere what I want. Huhuhu! Chill laaa!

Under the program, I have learned about life. Mungkin kehidupan orang asli disini (kg. Jerdip) tak sesusah sebagaimana di Royal Belum, Perak. (dengar2 orang cakap life kat sana lagi adventures and a bit hard). Sayangnya tak dapat pergi sana. Ermm, kampung yang aku handle tu kebanyakan berumah kayu. Yang best tahu diorang ada TV, Astro lagi! Perghh! *maju jugak! 
First day, tak banyak aktiviti yang dibuat bersama orang asli. Just buat research (check masalah kesihatan mereka) dan ziarah dari rumah ke rumah. Something yang menarik kat sini, aku dapat communicated dengan orang2 asli yang terdiri dari kanak2 dan juga makcik2. Alhamdulillah, aku dapat sesuaikan diri dengan diorang dan diorang pun senang dengan aku. Before that, aku rasa a bit nervous. You know why? ermm, takut dia tak faham apa yang aku nak cakap. heeee! Jangan risau... Mereka pun fasih berbahasa melayu.
For your information, mereka juga bekerja sepertimana insan lain bekerja dan mendapat gaji. Melalui perbualan aku dengan amek2 (panggilan untuk makcik) time tengah basuh pinggang bersama. Most of them bekerja sebagai petani where they work with tauke cina yang tak jauh dari tempat mereka tinggal.. Gaji yang mereka dapat depends on how much they pick up tanaman2 yang ada kat ladang tauke cina tu. Sekilogram persamaan 50sen. Dihitung semula mereka dapat RM10-RM15 gaji untuk sehari. Itupun kena kerah kudrat yang ada. Ya Allah penatnya....(mampukah aku?)  Berita gembira, mereka bagitahu yang tauke cina tu memang baik! (Semoga Allah membalas jasamu.)

Bergaul dengan anak2 orang asli sungguh membahagiakan hati even dalam hati menyimpan 1001 persoalan. Ya Allah, beginikah hidup mereka? They seem lose to something, that is love and guidance from their parents. I think many of them accepted Islam as their religion but mereka tak beramal dengannya. I know why, tiada siapa membimbing mereka untuk mendekati Islam yang sebenar. Terkelu hati, when I read Al-Quran satu petang tu. Anak2 datang mendekati aku. Bukan sorang dua tapi dalam 10 orang jugak. Mereka dengar aku mengaji sehingga aku rasa cukup untuk satu muka surat aku berhenti. "kak Mimi baca lah lagi! Sedap dengar kak Mimi mengaji"... Ya Allah, saat ni rasa nak menangis. Aku minta mereka ikut sekali aku mengaji.

Not only that, time aku and member aku selesai bersolat. Datang 3,4 orang anak2 dengan hasrat nak solat jugak. Dengan senang hati aku mengajak mereka dan menyuruh mereka mengambil wudhuk. Then ajar mereka solat. Aku ada tanya mereka, "kat rumah kamu solat tak?"  they said, "kadang2." And I asked them again "kadang2 tu macam mana?".. Mereka diam... And asked again "amek2 dan apak2 kamu solat tak kat rumah?" Okay, no answer from them. Satu persoalan singgah dalam benak hati ni dan sampai saat ni I've no answer for it.
Saat paling best aku kat sana adalah spends time with them dengan bermain, mandi, sukaneka, melukis. Mereka amatlah sporting even sometimes rasa macam nak poke je dahi sorang2 sebab tak bagi attention. heeeee! tak adalah... Alaa, budak2 kan. Biasa lah tu... The best thing in my life, jadi 'budak2' balik.. hehe! Main baling2 selipar lari sana sini, lompat2 maen tali skipping, bajet macam orang tak puasa! haha! lantak laa! Ada kesah? Chill laaa.....! err.. lagi satu! diorang memang kreatif! Main skipping pakai akar kayu yang menjalar apa nama ntah.. Lupa plak nak tanya apa nama tumbuhan tu.


























I'm proud of myself! Rasa macam tak percaya dapat handle anak2 yang seramai lebih kurang 40orang. Kecik2 plak tuu... Wow! Salute lah saa! eh, bukan handle sorang2 but with my team member Arafah. Hoho!

Other stories. Saat nak bagi barang sumbangan. Tiada kata yang dapat aku ungkapkan untuk ini melainkan hanya mampu melihat. Ya Allah, speechless! Mereka berebut2 nak dapatkan barang sumbangan tu, baik kanak2 mahupun yang tua. Berebut sama sendiri. Perkara yang pantang dilakukan, jangan marahkan diorang ketika mereka berebut something yang kita bagi. Kalau tak mereka akan merajuk. Ya, hati mereka memang sensitif!
Perkara baru seumur hidupku ini. Makan sedulang beramai2! Seriously, ni kali pertama makan macam ni. Mulanya, rasa macam "ehemmm2" (feeling like vomiting).. But I try to do a thing like normal. Nanti apa kata mereka plak kan! Best jugak makan macam tu. Mengeratkan silaturahim orang kata. hoho! For your information, selepas makan jangan nak rajin sangat tolong basuhkan dulang orang lain. SDN BHD! (ni pun ada orang bagitahu aku..)
I think, this is all I want to be told here... Apa2 pun this is a great moment that I never forget till die. 4 hari 3 malam stay kat kampung orang asli. Tersangat lah awesome! Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Grateful to you, Ya Allah. Kerana permudahkan urusan sepanjang berada disana.

AKU RINDUKAN "ANAK-ANAK" KU...


My team members at Pos Brooke (kg. Jerdip)... Sebelah kiri, 4 orang anggota PDS.
Selebihnya UniKL RCMP students including me.. 






Terima kasih kerana sudi baca. May الله bless you.

www.tips-fb.com

0 people pray for me ✿:

diperakui oleh Cik Saa sdn.bhd